poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Czy można zastąpić cukier?

Witam,

Należę do osób, dla których dzień bez słodkości, to dzień stracony, żartuję. Poważnie sprawę ujmując na prawdę muszę każdego dnia zjeść coś słodkiego, bo jestem lekko rozdrażniona jak spadnie mi cukier, a poza tym kawa lepiej smakuje. Tyle o mnie w ramach wstępu.
Dzisiaj chcieliśmy zwrócić Państwu uwagę na to, że w wielu "podniebiennych" przyjemnościach czai się mnóstwo cukru. Spożywamy go dużo za dużo. Wszyscy wiemy, że cukier to słodycze: wszelkie batony, ciastka, ciasta. Zawierają go także słodzone napoje, te które udają soki, jak i te gazowane. Ale czy zwracacie uwagę jak dużo cukru mają jogurty, płatki śniadaniowe albo ketchup? Jedząc płatki wydaje się nam, że to samo zdrowie, bo witaminy, minerały, tak to prawda, ale spójrzcie na etykietę - przerazicie się.

Od około 3 lat nie słodzę kawy, bo jem zawsze coś słodkiego, żeby było przyjemniej i przestałam słodzić herbatę. Jest progres. Jeśli ktoś z Was nie wyobraża sobie kawy lub herbaty bez cukru może warto zastąpić biały cukier cukrem brązowym lub miodem. Na cukier brązowy trzeba uważać, bo producenci lubią nas konsumentów oszukiwać i na przykład sprzedają biały cukier zabarwiony melasą. Ma brązowy kolor? Ma. Dobry cukier brązowy, cukier ciemny to cukier trzcinowy. Z miodami też trzeba uważać. Mój tata od lat kupuje miód od Pana, który ma małą pasiekę. Tomka tata zaczął sam zabawę z pszczelarstwem i ma już kilka własnych uli. Mogliśmy w zeszłym roku jeść bardzo dobry miód. Obawiałabym sie miodów dostępnych w sklepach, tych niejako "produkowanych" masowo. Lepiej dokonać zakupu miodu bezpośrednio u pszczelarza, na targach regionalnych (co jakiś czas się odbywają w mniejszych i większych miejscowościach) lub w sklepie zielarskim.

Zamiast wybierać gotowe cukiernicze produkty albo batony warto sięgnąć po czekoladę, ALE no właśnie jest ale...czekoladę gorzką lub deserową, ponieważ mają najwięcej wartości. Czekolada gorzka jakby ktoś nie wiedział obniża poziom LDL, czyli potocznie tzw. "złego cholesterolu".
Jadłam kilka dni temu bardzo smaczną czekoladę deserową z nutą pomarańczy. Brzmi zachęcająco nieprawdaż? Sądzę, że warto uczyć dzieci jeść takie czekolady (uważny konsument zauważy, że ww. czekolady znacznie nie odbiegają zawartością cukru od czekolad mlecznych, lecz zmieniają postrzeganie produktu - większości wydaje się, ze są mniej smaczne; za to w dłuższej perspektywie wyjdą nam na zdrowie). Wbrew pozorom kojarzone jako zdrowe przekąski batony musli, gotowe owsianki zawierają według mnie za dużo cukru.
Uczmy się sprawdzać zawartość cukru w produktach. Wiadomo, że jesteśmy zaganiani, mamy dużo na głowie, ale od czasu do czasu zerknijcie na etykiety.
Nie mówię, ze trzeba kupować słodkości np. w sklepie ze zdrową żywnością, bo możecie popukać się w czoło, że przesadzam, ale w wielu marketach są już specjalne półki dla diabetyków czy ze zdrową żywnością. Warto na początek się rozejrzeć po nich, co oferują. Można zajrzeć do sklepów zielarskich, bo mają wiele smacznych produktów.
Poniżej wymieniam towary, które z całą pewnością spotkacie w sklepach zielarsko-medycznych:

1. Ksylitol
O ksylitolu roi się mnóstwo informacji w internecie, tradycyjnie podsyłam linka z informacjami w telegraficznym skrócie Klik Klik  Cena za 0,5 kg według mojej orientacji waha się w granicy 40-50 zł. Zgodzę się,że ne jest tani. W aptekach i zielarniach są dostępne cukierki, lizaki oraz gumy z ksylitolem (Xylitol, Ksylitolki). Uwaga po spożyciu większej ilości może wystąpić efekt przeczyszczający.

fot. Tabletkarnia


2.  Stevia
Ta roślina na pewno obiła się sporej części Czytelnikom o uszy lub oczy. Na stronie internetowej jednego z czołowych producentów suplementów diety Klik przeczytacie o tym dlaczego warto stosować Stevię i szczególnie komu jest ona polecana. Stewię można kupić w postaci suszonych liści, proszku lub gotowych tabletek.



fot. Tabletkarnia

 3. Syrop z Agawy
O syropie z Agawy można znaleźć różne informacje, że jest zdrowy i warto nim zastępować cukier oraz głosy, że wcale tak nie jest, bo wszystko zależy od procesu produkcji. Natknęłam się na opinię Pani dietetyczki Klik która ocenia ten produkt jako oszustwo. Powiem Wam, że byłam przekonana, że spokojnie można zamienić biały cukier na agawę. Sądzę, że zachowując zdrowy rozsądek jeśli ktoś z Was zakupił lub zamierza, może ocenić każdy po swojemu na ile słodki jest dla niego syrop z agawy i stosować niewielkie ilości (złośliwi powiedzą, że białego cukru też można stosować mniej). Najlepiej byłoby, aby dostępne syropy z Agawy zostały gruntownie przebadane laboratoryjnie i porównane. Wówczas jako konsumenci mielibyśmy pewność, który ewentualnie zakupić. Jest kilka produktów na rynku i zależnie od rodzaju, i pojemności ceny wahają się od dwudziestu kilku do nawet czterdziestu kilku zł. 

fot. Tabletkarnia

4. Syrop klonowy
Pierwsza myśl związana z syropem klonowym to deser, mniam. Kojarzy mi się też z nie najniższą ceną. Jakie walory ma ten produkt? Okazuje się, że jest bogaty w witaminy i minerały. Został przebadany nawet przez naukowców Klik
Butelka 250 ml to koszt ok 30 zł.

Tagatoza jak dla mnie jest najświeższą słodką nowinką. Informacje, które mnie zainteresowały znalazłam tutaj i póki co jest to jedyne miejsce www jakie znalazłam i które oferuje sprzedaż tego produktu. Czas pokaże na ile przyjmie się na rynku. Opinii nie znam żadnych na tą chwilę. Klik

Nie będę obłudna i przyznam się, że my póki co bazujemy na cukrze trzcinowym i miodzie. Ksylitol jest dość drogi, więc i my na razie nie kupujemy go. Zaczęliśmy natomiast zwracać uwagę na zawartość cukru w produktach i jak się okazuje można kupić produkty bez dodatku cukru. Nie oznacza to, że owe produkty wcale nie zawierają cukru. Mogą zawierać naturalnie występujące cukry (np. soki) lub cukier jest składnikiem miazgi kakaowej (np. wafelki). Jeśli nagle potrzeba  Wam cukru to można wybrać owoc (winogrono, gruszka, jabłko) albo sok (NIE NAPÓJ).
Z pewnością nasuwa się pytanie czy stosować może zamiennie słodziki? Temat słodzików nadaje się na kolejny wpis. Jednak wspomnę, że słodziki wbrew obiegowym opiniom wcale nie są całkowicie zdrowe/bezpieczne. 

P.S. Wskazane dzienne spożycie cukrów przyjęto na poziomie 90 g. Pamiętajmy, że jedna łyżeczka do herbaty mieści 5 g.

Moje ostatnio poczynione obserwacje wskazują, że:
Batonik zawiera przeciętnie 15-20 g
100 ml soku zawiera średnio 10 g
Jogurt owocowy zawiera średnio 15 g
Myślę,że każdy produkt smakował by nam równie dobrze jeśli cukru byłoby co najmniej o 5 g mniej.

Życie z mniejszą ilością cukru będzie równie przyjemne, a o ile zdrowsze. Ania

Źródła:
http://www.pfpz.pl/index/?id=c6d6445d97e06d08b60853156601cf58#
http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia#g
http://www.bbc.co.uk/science/0/21843942
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czekolada-smakolyk-ktory-dodaje-energii-i-poprawia-nastroj_33939.html

3 komentarze:

  1. Na produkty bez cukru też trzeba uważać, bo przeważnie zawierają słodziki typu aspartam. Ogólnie to jestem zdania, że z niczym nie należy przesadzać :) Herbaty nie słodzę, kawę zawsze jedną łyżeczką (ale jak nie mam cukru to też wypiję), słodkich napojów nie piję, zawsze wodę, ALE uważam, że życie jest za krótkie, żeby dobrowolnie skazywać się tylko na gorzką czekoladę :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Pewnie,że nie można skazywać się tylko i wyłącznie na gorzką czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
  3. W przypadku stewii warto powiedzieć o czymś takim jak glikozydy stewiolowe - powinno być ich minimum 90%. Tymczasem 99% stewii, która jest na rynku te glikozydy posiada w śladowych ilościach albo wcale, czyli de facto nie jest to stewia tylko mieszanka czegoś tam. Warto dokładnie czytać etykiety.

    OdpowiedzUsuń