niedziela, 1 września 2013

Leki osłonowe - częste pomyłki Pacjentów

Zbliża się okres jesienny, więc mam zamiar dzisiaj rozwiać wątpliwości Pacjentów jakie leki nazywamy osłonowymi i w jakich przypadkach się je stosuje.
Hasłem leki osłonowe można objąć trzy grupy leków: IPP (inhibitory pompy protonowej), leki przeciwgrzybicze i probiotyki.
Pierwsza grupa leków IPP to znane preparaty stosowane w leczeniu zgagi, refluksu żołądkowo-przełykowego, wrzodów żołądka czy wrzodów dwunastnicy (m.in. Bioprazol, Helicid, Controloc, Contracid, Nolpaza, Panzol, Polprazol, Ortanol, IPP). Bardzo często ta grupa leków jest przepisywana przez lekarzy jako leki osłaniające śluzówkę żołądka kiedy Pacjent stosuje leki przeciwbólowe (np. Ketonal, Diclac, Dicloberl, czyli leki z grupy NLPZ - niesteroidowe leki przeciwzapalne) lub kiedy stosuje pokaźną grupę leków z licznych wskazań chorobowych.
NLPZ wpływają niekorzystnie na błonę śluzową żołądka, ponieważ hamując syntezę prostaglandyn dochodzi do hamowania obrony śluzówki żołądka przed działaniem kwasu solnego (działanie cytoprotekcyjne prostaglandyn polega na: poprawie przepływu krwi przez błonę śluzową żołądka, pobudzenie odnowy nabłonka powierzchniowego, stymulowaniu uwalniania dwuwęglanów oraz na produkcji śluzu).
Podanie IPP hamuje wydzielanie kwasu solnego z komórek okładzinowych śluzówki żołądka, co zapobiega drażnieniu błony śluzowej i tworzeniu się nadżerek.
UWAGA! Leki  z tej grupy należy przyjmować 1 tab./kaps. rano na czczo, czyli ok 30 min. przed posiłkiem (chyba, że lekarz zaleci 2 x dziennie).


Leki przeciwgrzybicze (najczęściej Nystatyna) są zalecane raczej przez starszą generację lekarzy do kuracji antybiotykami. Skąd takie zalecenie? Uznaje się następującą "hierarchię" jeśli mowa o drobnoustrojach: kiedy spada odporność na początku atakują nas wirusy, kiedy się z nimi uporamy jedni zdrowieją,a osoby o słabym systemie immunologicznym "łapią" bakterie, a kiedy i ich się pozbędziemy, wtedy do akcji wkraczają grzyby chorobotwórcze. Zatem natura nie lubi pustki.

                                                   wirusy --->  bakterie --->  grzyby

Jestem zdania,że podczas antybiotykoterapii najlepiej się sprawdzają probiotyki, czyli trzecia z wymienionych przeze mnie grupa leków osłonowych. Probiotyki to nic innego jak preparaty zawierające dobroczynne bakterie, które fizjologicznie bytują w przewodzie pokarmowym (jelita) pomagają nam trawić i wspomagają w ogóle układ pokarmowy.
Na pewno znane są Wam preparaty m.in. Lacidofil, Lakcid, Dicoflor, Biotyk, Multilac - można by jeszcze sporo wymieniać. 
UWAGA! Warunek jest taki aby zachować najlepiej 2 godziny odstępu pomiędzy antybiotykiem a probiotykiem.
Dlaczego? Probiotyk to bakteria lub bakterie, zależnie od preparatu, a antybiotyk nie wybiera czy "zabije" tylko bakterie chorobotwórcze czy chorobotwórcze i fizjologiczne. Pacjenci o wrażliwych jelitach mogą podczas stosowania antybiotyków doznać sporych dolegliwości, takich jak bóle brzucha, biegunka, rzekomobłoniaste zapalenie jelit czy grzybica pochwy. Aby tego uniknąć należy uzupełnić dobroczynne bakterie. Są różne szkoły mówi się, ze można podawać bakterie 2 godziny przed lub 2 godziny po  podaniu antybiotyku. Ja jestem zdania, że po.
Przykład: stosowanie antybiotyku 2 x na dobę (= co 12 h) a więc godziny np. 8:00  i 20:00 -  biorąc probiotyk 2 h przed antybiotykiem czyli o 6:00, dajemy szanse bakteriom na przetrwanie tylko 2 godzin, bo przyjęty o 8 antybiotyk i tak je "zmiecie". Stąd moje preferencje, żeby wziąć probiotyk po antybiotyku o 10:00 i do 20:00 czyli ok 10 h bakterie sobie "pracują" w jelitach. Tak jest rozsądniej i logicznej moim skromnym zdaniem :)
WIĘCEJ: Ktoś dociekliwy może zapytać dlaczego akurat 2 godziny, a nie 1 lub 0,5 (czasem możecie takie zalecenie usłyszeć) - dlatego, że średni czas po którym większość leków wchłania się w jelicie to 1,5 - 2 godzin (czyli czekamy aż antybiotyk się wchłonie). Te 2 h to czas umowny, ponieważ na szybkość wchłaniania wpływa wiele czynników, chociażby wiek, fizjologia przewodu pokarmowego czy przyjmowanie innych leków.
Probiotyki powinniśmy zażywać podczas trwania antybiotykoterapii oraz 7-14 dni po jej zakończeniu.

Z przykrością muszę przyznać, że jeszcze nader często lekarze polecają IPP jako leki osłonowe do antybiotyków. Nie ma to większego sensu moim zdaniem.
Mam nadzieję, że wątpliwości rozwiane. Pamiętajcie jeśli lekarz ani farmaceuta nie powie o stosowaniu probiotyku podczas kuracji antybiotykiem, zawsze możecie sami zapytać w aptece :)

Milej niedzieli :)

P.S.
Wielu Pacjentom wydaje się, że kiedy farmaceuta proponuje osłonowo probiotyk do antybiotyku, to próbuje go naciągnąć. Prawdą jest, że farmaceuta w dzisiejszych czasach jest rozliczany przez pracodawcę z tzw. sprzedaży wiązanej, innymi słowy farmaceuta powinien za każdym razem proponować probiotyk do antybiotyku. Piszę o tym, żeby nikt mi nie zarzucił, że z czystej troski o Pacjenta farmaceuta proponuje osłonę. Wydaje mi się, że część pracowników aptek robi to faktycznie z poczucia obowiązku i chęci edukowania Pacjentów, a część tylko dlatego, że ktoś im każe.


Źródło"
http://www.czytelniamedyczna.pl/504,przewlekle-stosowanie-nlpz-zagrozenia-potencjalne-powiklania.html
http://free.of.pl/z/zzsk/art/esc/Wplywniesteryd.htm

274 komentarze:

  1. Właśnie takich informacji szukałam. Kupiłam Lacidofil do antybiotyku i zastanawiałam się, czy dobrze robię zażywając go 2h po nim. Dziękuję za pomoc ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku miesięcy zażywam Helcid (wcześniej 40, teraz 20) Lekarz przepisał mi jedno opakowanie leku "Dicloberl" 20szt. (po stłuczeniu palca) Czy mogę zażywać Diclober bez obawy o nadżery które leczę?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli są nadżerki to koniecznie trzeba stosować IPP czyli np. Helicid, 30 minut przed pierwszym posiłkiem rano. Dicloberl lepiej zażywać podczas lub po posiłku,żeby zmniejszyć działanie drażniące na śluzówkę żołądka, mimo zastosowania IPP. Jeśli leczenie będzie krótkie wszystko powinno być w porządku.
    Pozdrawiam!

    Usuń

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    czy do Depakine Chrono 500 należy zażywac leki osłonowe?
    jeśli tak to jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      nic mi nie wiadomo,aby lek ten mógł w szczególny sposób niekorzystnie wpływać na błonę śluzową żołądka, stąd nie wydaje mi się konieczne stosować środki osłonowe.
      Uwagę raczej należałoby zwrócić na wątrobę, na początku leczenia kontrolować jej czynność,a regenerująco stosować leki z fosfolipidami np. Essentalie forte lub inne, które według swojego uznania ewentualnie lekarz przepisze na receptę.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Też zażywam Depakine Chrono 500 i biorę Helicid inne osłonowe i nic mi niee jest:-)Raczej proszę uważać przy doborze antybiotyku.Pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Witam :) mam pytanie o osłonę żołądka do Plaquenilu, który muszę brać codziennie i Metotrexatu 1 raz w tygodniu po 15mg - czy przy tych lekach osłona jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, w związku z przyjmowaniem Metotrexatu zaleca się stosowanie leków z grupy Inhibitorów Pompy Protonowej. Obecnie najbardziej popularne w aptekach i dostępne bez recepty są Bioprazol Bio, Contoloc control i Ortanol MAX.
      Najlepiej rano na czczo, przez cały czas trwania kuracji tym lekiem.

      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Nie dodałam,że podczas kuracji metotreksatem zaleca się stosować kwas foliowy,by zmniejszyć toksyczność metotreksatu. Pacjent powinien przyjmować lek codziennie poza dniem,w którym przyjmuje MTX (bo zmniejsza jego skuteczność). Lekarz powinien zapisać ten lek na recepcie.

      Usuń
  6. jakie leki osłonowe trzeba brac przy betaserc biotropil i sulpiryd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zasadzie żadne nie są konieczne. Można się ewentualnie pokusić o wykonanie prób wątrobowych w przypadku sulpirydu i jeśli wyjdą podniesione to wtedy coś regenerującego typu Essentiale Forte.

      Usuń
  7. Witam,
    Lekarz przepisał mi Aulin (10 dni po 2 tabletki) w zwiazku z bólami kolan. Przypuszcza stany zapalne. Czy stosowanie IPP jest zasadne w tym przypadku (lekarz nie przepisał zadnych leków osłonowych)? Prawdę mowiąc po przeczytaniu o krwotokach żołądka spowodowanych Aulin'em ból w kolanach jakby zmalał :)
    Z góry dziekuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leki osłonowe są wskazane, ponieważ aulin może podrażnić śluzówkę żołądka, szczególnie jeśli ktoś ma skłonności do nadkwasoty, refluksu, zgagi, wrzodów. Oprócz leku osłonowego należy pamiętać, żeby przyjmowanie leku przeciwbólowego zgrać w czasie z jakimś posiłkiem 9najlepiej po posiłku) - pokarm będzie stanowił dodatkowe zabezpieczenie śluzówki. Pozdrawiam!

      Usuń
  8. dermatolog zapisał mi antybiotyk Demalium, czyli jaki powinnam wybrać osłonowy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Do antybiotyku probiotyk należy stosować.
      Dla wygody, aby brać jednocześnie z antybiotykiem polecam Lacidoenter, Entero Acidolac lub Dicoflor. Mozna stosować każdy inny probiotyk, ale będzie trzeba zażywać po 2 h i może to być: Multilac, Trilac, Biotyk. W aptece na pewno będzie spory wybór.

      Pozdrawiam

      Usuń
  9. Czy do metanabolu potrzebne jest ipp

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, do tego przydałoby się coś osłonowego na wątrobę. Jeśli bierzesz metanabol dla zwiększenia masy mięśniowej to jest to największa głupota w Twoim życiu. Mięśnie zbudowane na anabolikach to sztuczny twór nie dający żadnej praktycznej siły fizycznej. Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Lekarz przepisal mi Trimesan, ktory mam brac przez 20 dni.Juz w trzeciej dobie boli mnie zoladek.Czy powinnam przyjmowac cos oslonowego?

    OdpowiedzUsuń
  11. Lek ten nie wymaga podawania leków osłonowych. Spróbuj przyjmować go tuż po posiłku, pokarm może zabezpieczyć śluzówkę żołądka przed podrażnieniem. Jeśli to nie pomoże, może trzeba będzie poprosić lekarza o zmianę leku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, jestem w 4 tygodniu ciąży po in-vitro. Od ponad miesiąca biorę raz dziennie zalecony przez ginekologa Encorton 10 mg. Od ok. 2 tygodni mam napadowe bóle żołądka (najczęściej nad ranem). Co mogłabym brać osłonowego w ciąży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      mogłaby Pani zastosować lek z grupy IPP, np. omeprazol, jednak najlepiej skonsultować taką decyzję z lekarzem.

      Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  13. Witam, szukam opinii o tabletkach do ssania ENTITIS, to też jakiś probiotyk,czy warto zastosować go dziecku na wzmocnienie odporności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      jeśli dziecko cierpi z powodu nawracających infekcji ucha/gardła to można. Jest to nowatorski pomysł, ale skuteczność została potwierdzona badaniami. Firma Sequoia w mojej opinii to jedna z bardziej wiarygodnych firm produkująca suplementy diety i preparaty do postępowania dietetycznego. Produkty mają ciekawe, wyrózniające się składy.

      Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  14. Witam! Czy przy braniu lekow tj;sulpiryd,tritico,stilnox powinnam brac leki osłonowe? Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedyne jakie mi przychodzą na myśl to leki osłonowe na wątrobę, np. Essentiale Forte, Sylimarol. Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Bardzo ciekawy artykuł w szczególności, że mało ludzi zwraca uwagę na lekki osłonowe.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam, czy przy lekach takich jak: majamil 100mg, sirdalud 4mg i xarelto 20mg powinno sie brac leki z grupy IPP czy wystarczy np., biotyk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      przy tym zestawie szczególnie zwróciłabym uwagę na Majamil, przy którym warto stosować IPP, bo może wpływać na stan "żołądka". Biotyk czyli probiotyk stosujemy "tylko" podczas kuracji antybiotykiem.

      Pozdrawiam, ANia

      Usuń
  17. Witam, czy do leku Parogen należy stosować probiotyk?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Nie miałoby to sensu, ponieważ probiotyk jest zarezerwowany do antybiotyków. Pozdrawiam

      Usuń
  18. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  19. Witam,
    Czy Amoksiklav (Amoxicillinum, Acidum clavulanicum) - tabletki wymagają probiotyków? Jeśli tak, to jakie będą najlepsze?
    Dziękuję,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      warto byłoby zastosować. Pisaliśmy o probiotykach tutaj
      http://tabletkarnia.blogspot.com/2013/12/probiotyki-roznice.html

      Lacidofil, Lacidoenter, Acidolac to m.in. warte uwagi produkty.

      Pozdrawiam

      Usuń
  20. Witam,
    Od paru lat (choroba przewlekła) przyjmuję sterydy (encorton, metypred..). Na początku lekarze zalecali brać leki osłonowe z grupy IPP. Od jakiegoś czasu słyszę,że steryd nie podrażnia śluzówki żołądka (info od Gastroenterolog) . Ale inni lekarze zalecają. Będę wdzięczna za opinię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry,

      Praktycznie wszystkie leki mogą powodować zaburzenia pracy żołądka i jelit. Glikokortykosteroidy stają się niejako niebezpieczne wtedy, kiedy istnieją sprzyjające okoliczności, tzn. jesli Pacjent choruje na wrzód trawienny, ma jakąs perforację w przewodzie pokarmowym, zapalenie żołądka, trzustki czy różne problemy zapalne jelit albo jeśli równocześnie stosuje leki, które zwiększają ryzyko działań ubocznych na żołądek, np. popularne leki przeciwbólowe. Wówczas leki te będą potęgowały te dolegliwości. Prawda jest taka, że przeglądając karty charakterystyki leków (czyli dokładniejszą wersję ulotki) można się dowiedzieć z jednych, że uważa się, że leki te nie powodują zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego, natomiast z innych że mogą się takie dolegliwości pojawić. Wszystko zależy od tego jak się Pani czuje. Czy pojawiły się jakieś dolegliwości czy pojawiają się okresowo czy wcale? Zawsze można stosować leki IPP okresowo. Np. 1-2 miesiące brać, a potem 1 m-ąc przerwy. Prawdą jest, że stałe blokowanie wydzielania kwasy solnego w żołądku (tak działają IPP) na dłuższą metę też nie jest zdrowe.

      Pozdrawiam,
      Ania

      Usuń
  21. Witam!! Od kilkunastu lat choruję na ZZSK podjełam się leczenia biologicznego (Humira), wszystko zaczeło się dobrze poczułam się lepiej ,ale nie dokońca , po odstawieniu moje zdrowie zaczeło podupadać.Zaczeły się bule brzucha przy tym biorę cały czas sulfasalazyne ,mam pytanie czy do tego leku powinłam brać leki osłonne!! jeśli tak to jakie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Nie kojarzę by ten lek w szczególny sposób niekorzystnie wpływał na stan błony śluzowej żołądka i nie spotkałam się z zaleceniami stosowania leków osłonowych podczas terapii sulfasalazyną. Jednak powinna Pani zgłosić dolegliwości lekarzowi prowadzącemu i zapytać o jego zdanie w tej kwestii.

      Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  22. Witam. Na zapalenie migdalkow lekarz przepisal mi Forcid 1000 2x po 1tab. i Mycosept 1kaps ( farmaceuta dal zamiennie Flulonazol). Czy te dwa leki moge brac rownoczesnie? Dodatkowo, chce brac oslonowo Multilac, 2h po porannej dawce antybiotyku. Pozdrawiam. Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      przepraszam za zwłokę z odpowiedzią. Nie ma przeciwwskazań by brać leki równocześnie. Nie wiem czy Mycosept/Flukonazol zdaniem lekarza nie miał stanowić osłony, lecz probiotyk jak najbardziej można przyjmować z zachowaniem odstępu 2h.

      Pozdrawiam,Ania

      Usuń
  23. Witam, zażywam lek IPP 40 od kilku dni bolą mnie mięśnie nóg i rąk, na ulotce przeczytałem że jest to skutek uboczny i przestałem brać ten lek, u lekarza byłem, ale tylko przepisał mi inny lek... I teraz mam pytanie ile może czasu minąć zanim mięśnie przestaną mnie boleć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Stężenie leku, a właściwie jego frakcji, która wykazuje działanie lecznicze maleje w czasie ok 1,5 h. Zatem lek powinien zostać wyeliminowany z organizmu w ciągu jednego dnia. Teoretycznie w ciągu doby od ostatniej tabletki nie powinno byc tego leku już w Pańskiej krwi i mogłoby być lepiej. W praktyce sądzę,że do 7 dni ból powinien minąć. Każdy organizm to sprawa indywidualna.

      Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  24. Witam.mam takie pytanie.Wrocilam ze szpiala.mialam gastroskopie i wyszlo zapalenie zoladka i dwunastnicy.wrzody i helikobakter+++ .dastalam zestaw lekow.metronizadol.duomox i nol paza20mg.w trakcie leczenia mialam jedynie lekkie mdlosci obecnie jestem po tygodniu zakonczenia i biore sama nol paza20 mg.pribkem w tym ze odczuwal dwa trzy razy na dzien bol zoladka.jedynie nie wymiotuje i jestem na diecie.miesa.tluszczow slodyczy wogole nie jadam.pytanie jest takie czy ten bol zoladka oznacza ze leki nie podzialaly??? Czy jest inny powod.czy wogole moze pobolewac.wymioty zanikky.....A drugie pytanie.przed szpitalem zwykky lekarz przepisal mi helides esomeprazolum20mg oraz kinito zentiva 50mg(.zanim wyszlo na jaw wrzody .zap.zoladka i dwunastnicy oraz helikobakter).wtedy mniej zoladek mnie bolal niz po nol paza.czy ja je moge dalej brac.gdyby sie okazalo ze dakej mam helik.oraz zap.zoladka i dwunastnicy? Prosze o odp gdyz mam dlugi termin do gastrolog i niewiem co robic.pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Po pierwsze eradykacja Helicobakter nie jest procesem krótkotrwałym. Możliwe, że będzie trzeba powtórzyć zestaw szpitalny lub zmodyfikowany, ale to zaleci z pewnością lekarz. Zarówno esomeprazol (Helides) jak i pantoprazol (Nolpaza) należą do grupy Inibitorów Pompy Protonowej, które są standardowo zalecane w przypadku zapalenia lub wrzodów. Być może Pani organizm lepiej toleruje esomeprazol. Możliwe, że odczuwany dyskomfort jest związany z zażywaniem antybiotyku - Duomox, na co mogę polecić probiotyk, np. Dicoflor, Lacidoenter. Uzupełnią naturalną/fizjologiczną florę przewodu pokarmowego i poprawią jego pracę. To jest jedno wyjście. A drugie to udać się do lekarza pierwszego kontaktu, wyjaśnić sytuacje i poprosić o receptę na Helides. Jak powróci Pani do tego leku i będzie ok, to oznacza, lepiej służy Helides niż Nolpaza, a oba leki można wg mnie zamiennie stosować. Gdyby się okazało,że żadne rozwiązanie nie poskutkuje, trzeba by pomysleć o wcześniejszej wizycie u gastrologa, pewnie prywatnej.
      Pozdrawiam, ANia

      Usuń
  25. Witam ;) Ginekolog przypisał mi nystatyne 500 000 j.m. i dalacin C 150 mg. I problem mam taki ,że nie wiem co pierwsze zażyć i jaki odstęp byłby najlepszy pomiędzy nimi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Najlepiej najpierw antybiotyk Dalacin C. Jako że Nystatyna to lek przeciwgrzybiczy, nie ma szczególnych wytycznych w jakim czasie po antybiotyku zażywać. Zaleca się najczęściej 30-60 min. po antybiotyku. Pozdrawiam

      Usuń
  26. Witam, mam problemy jelitowe i Pani w aptece zalecila mi stosowanie dwa razy dziennie biotyku przy antybiotyku natomiast na opakowaniu jest napisane, że należy przyjmować jedną kapsulke dziennie i nie przekraczać dziennej dawki. Zostać przy tym czy mogę spokojnie stosować dwa razy dziennie? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, spokojnie 2 x dziennie może Pani zażywać. Probiotyku nie da się raczej przedawkować. Producenci piszą różne informacje, nie zawsze z którymi do końca można się zgodzić :)
      Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  27. Witam serdecznie,
    Biorę kuracje antybiotykowa na helikobakter, lekarz powiedział mi zebym raczej nic dodatkowo nie brała żadnych priobiotykow, powiedział ze to może osłabić kuracje. Czy mogę mu zaufać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Ilu lekarzy, zapewne tyle opinii. Naszym zdaniem mogą być pomocne. Na dowód proszę zerknąć:

      http://gastrologia.mp.pl/choroby/zoladek/show.html?id=80640

      Pozdrawiam, Ania i Tomek

      Usuń
  28. Witam,
    Lekarz przypisal mi Amoxiciline 1000mg, a do tego Domperidon. Z tego co wyczytalam, jest to lek przeciw wymiotom, wzdeciom itp. Czy powinnam kupic sobie do tego jakis lek oslonowy, czy jogurty naturalne wystarcza?
    Pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      jogurty zawierają zdecydowanie mniejszą ilość bakterii uzupełniających florę jelitową, którą niszczy antybiotyk, o ile w ogóle jakiekolwiek zawierają. Stąd probiotyk byłby mile widziany. Np. Multilac, Lacidoenter, powinny być o tej porze w przyzwoitej cenie średnio 10-12 zł. Pozdrawiam

      Usuń
  29. Witam.
    Proszę o potwierdzenie, czy dobrze zrozumiałam pierwszą część tekstu. Otóż zażywam leki przeciwbólowe - w Onkologii dostałam lek Gabapentin Teva 300mg (3 x dziennie) oraz mam dodatkowo w razie silnych bóli lek Zaldiar. Jako leki osłonowe mam przepisywany Polprazol i Nolpaza. Zażywam zawsze na czczo i dopiero po godzinie albo i 1,5 jem śniadanie. Czy te leki osłonowe dobre są do moich leków przeciwbólowych.
    Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,

      Mam nadzieję,że nie stosuje Pani Polprazolu i Nolpazy jednocześnie, tylko albo jeden albo drugi, bo oba działają na tej samej zasadzie?
      Przede wszystkim ww. leki osłonowo stosuje się z lekami z grupy NLPZ,bo one realnie wpływają negatywnie na fizjologiczną/naturalną funkcje ochronną śluzówki żołądka. A Polprazol czy Nolpaza minimalizują te skutki.
      W przypadku gabapentyny, paracetamolu czy tramadolu, a więc składowych Pani leków okazuje się, że część Pacjentów ma dolegliwości żołądkowe kiedy leczy się gabapentyną czy tramadolem. Czy faktycznie Pani potrzebuje osłony, musiałaby Pani sprawdzić nie stosując Polprazolu/Nolpazy. Jednak zdałabym się w tym przypadku na doświadczenie lekarza i nie ryzykowała dodatkowych boleści/dolegliwości właśnie ze strony przewodu pokarmowego.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  30. Czy lek z grupy IPP powinno brać się tylko w dzień brania Trexanu czy codziennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lekarz zalecił stosowanie leku z grupy IPP to sugerowałabym przyjmować codziennie, jednak z pominięciem dnia kiedy przyjmowany jest Trexan, bo jeden i drugi lek należy przyjąć na czczo. Podawanie jednoczesne metotreksatu z IPP powoduje, ze ten pierwszy jest później wydalany z organizmu, czyli dłużej pozostaje w organizmie mogąc wywoływać skutki uboczne. Druga sprawa jest taka,że Trexan wpływa negatywnie na śluzówkę jamy ustnej czy jelit, a nie na śluzówkę żołądka. Zastanawia mnie czy są stosowane inne leki, przeciwzapalne np. NLPZ równocześnie? Czy lek zalecił lekarz czy decyzja została podjęta samodzielnie? W przypadku metotreksatu lekiem osłonowym jest kwas foliowy.

      Usuń
  31. Witam.Jaki lek na przeziębienie mogę wziąć jesli biore 1xtydz.trexan,-15mg

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam.Jaki lek na przeziębienie mogę wziąć jesli biore 1xtydz.trexan,-15mg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważne pytanie: od kiedy jest przyjmowany Trexan? Lek może dawać objawy przeziębienia, ważne jest ustalenie czy to na pewno przeziębienie czy efekt leczenia tym lekiem? Jeśli to faktycznie przeziębienie to zacznę od tego czego NIE wolno
      : NIE może Pan/Pani stosować salicylanów=Aspiryna,Polopiryna, ani innych przeciwzapalnych leków, jesli gorączka i ból dopada to jedynie paracetamol. Podobnie z witaminą C. Zakwasza ona mocz, co sprawia, ze metotreksat dłużej pozostaje w organizmie i może działać jeszcze bardziej toksycznie/negatywnie wtedy. Nawet jeśli wydaje się,że lek jest przyjmowany 1 x na tydzień, przyjmowanie ww. środków dzień, dwa itd. po Trexanie, będzie miało wpływ. Literatura nie podaje interakcji z roslinami leczniczymi. Mogę zaproponować preparaty typu Griposan czy Natura Mix - co prawda mają w składzie wyciągi z roślin zawierajacych witaminę C, lecz mniej niż czysta witamina C dostępna w tabletkach czy kapsułkach. Warto następnym razem zapytać lekarza prowadzącego leczenie metotreksatem (ewentualnie telefonicznie). Ma on z pewnością spore doświadczenie i jesli jest klinicystą będzie wiedział więcej ode mnie.

      Usuń
  33. Witam, od trzech dni zużywam Ramoclav, co prawda choroba ustępuje, ale zapomniałam o osłonce. Trochę pobolewa mnie żołądek, czy jest sens żebym teraz zaczęła brać osłonkę, jeśli tak to jaką, dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdej chwili można włączyć osłonkę do antybiotyku. Ja polecam zazwyczaj Lacidoenter, Multilac, Lacidofil. Może Pani nawet po 2 kaps dziennie sobie brać przez pierwsze 2-3 dni, a potem po jeden. Powinno się poprawić. Życzę zdrowia :) Ania

      Usuń
  34. Witam,czy przy zapaleniu błony śluzowej żołądka ibraniu Duomoxu na anginę mogę brać Pantopraz 20 mg na ochronę żołądka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zapalenie błony śluzowej żołądka owszem, ale w żaden sposób Pantopraz nie działa ochronnie przy Duomoxie, bo antybiotyk niszczy florę jelit i należy przyjmować bakterie=probiotyk, by nie odczuwać dyskomfortu podczas antybiotykoterapii.
      Pozdrawiam

      Usuń
  35. Witam! Od 2,5 mc zażywam Controloc najpierw 40 teraz 20 na zapalenie żołądka oraz refluks, obecnie muszę brać Unidox przez 21 dni - na rumień po kleszczu, w związku z tym mam pytanie czy można te leki łączyć bo zapomniałam zapytać lekarza? Jaki zachować odstęp czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Nie ma doniesień na temat interakcji między doksycykliną a pantoprazolem, czyli składnikami ww. preparatów, dlatego Controloc proszę przyjmować na czczo, rano, a Unidox odpowiednio podczas posiłku rannego. Jeśli więcej niż raz dziennie to należy zachować odpowiednie odstępy: przy stosowaniu 2x na dobę=co 12h, a 3xdobę=co 8h. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Więcej niż 1x na dobę dotyczyło Unidoxu :)

      Usuń
  36. Witam,
    mam pytanie czy przy antybiotyku oprócz Bactrazol 500 +osłonowo Asecurin+Erdomed300+wziew
    Turbuhaler/Symbicort można brać lęk na refluks OrtanolMax20?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie istnieją żadne doniesienia o interakcjach, stąd Ortanol najlepiej na czczo, rano, a antybiotyk o stałej porze. Probiotyk wtedy 2 godz. po antybiotyku.
      Pozdrawiam

      Usuń
  37. Proszę o pomoc, od ponad 4 lat biorę codziennie IPP ( Panzol), mimo tego kilka razy w roku dochodziło do incydentów bólowych.Tak jak przy zapaleniu błony śluzowej, ostatnio lekarz stwierdził, że mam odstawić IPP niestety od pierwszego dnia pojawił sie dyskomfort,pieczenie i odbijanie. Po 3 dniach zaczełam znowu łykać lek. Co robić? Proszę o pomoradę.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno się robić okresowe przerwy w stosowaniu IPP, bo można doprowadzić do całkowitego zaniku kwasu solnego w żołądku. Chcąc odstawić można spróbować stosować Citropepsin, zeby zwiększyć kwasowość żołądka, a na dyskomfort, dolegliwości bólowe polecam jako ochronę neoBioanacid. Warto spróbować

      Usuń
  38. Witam.
    Mam pytanie: czy biorąc Hydroxyurea Medac (nadpłytkowośc),
    a oprócz tego Acard i leki na nadciśnienie(Norvasc, Valzek) i serce (Bisocard) powinnam brac leki osłonowe lub probiotyki?
    Mam często kłopoty żołądkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, probiotyk nic nie pomoże bo on służy jedynie przy antybiotykach. Z podanych leków największe prawdopodobieństwo kłopotów, mniemam, że biegunka, nudności, wymioty wykazuje Bisocard i Norvasc. Jednak lek osłonowy w tym wypadku popularne bez recepty IPP raczej nie pomogą, co wynika z mechanizmu działania. W tym wypadku może wg mnie pomóc zmiana leku na inny. Proszę skonsultować się z lekarzem najlepiej, pozdrawiam.

      Usuń
  39. Witam. Czy można łączyć controloc Control ze stoperanem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie istnieją żadne przeciwwskazania, co wynika z informacji podawanych przez producenta.

      Usuń
  40. Witam,lekarz przepisal mi Cipronex doustnie 2x1 i metronidazol 3x2 do tego probiotyk Enterol 250 raz dziennie czy powinnam dodatkowo brac jakies leki przeciwgrzybiczne zeby sie nie nabawic grzybicy pochwy po kuracji tymi antybiotykami ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeśli ma Pani tendencje albo po prostu chce Pani się zabezpieczyć to poza doustnym Enterolem proszę zakupić dopochwowy probiotyk. Nie wydaje mi się, aby był konieczny zakup środka przeciwgrzybiczego.

      Usuń
  41. Witam,lekarz przepisal mi Cipronex doustnie 2x1 i metronidazol 3x2 do tego probiotyk Enterol 250 raz dziennie czy powinnam dodatkowo brac jakies leki przeciwgrzybiczne zeby sie nie nabawic grzybicy pochwy po kuracji tymi antybiotykami ?

    OdpowiedzUsuń
  42. Witam, czy mozna laczyc Doxycykline z helicid 20? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeśli to eradykacja H.pylori w zależności od zestawu leków to można jak najbardziej. Pozdrawiam

      Usuń
  43. Witam.
    Lekarz laryngolog przepisał mi krople Tobradex do stosowania do zatok szczękowych. Czy też powinienem stosować osłonowe? Nadmieniam, że ostatnio po tabletkach doustnych -antybiotyku (Floxitrat) nabawiłem się grzybicy napletka i penisa, mimo zaźywania osłonowego. Jakimi lekami mogę zwalczyć grzybicę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, sądzę, że nie będzie to konieczne bo antybiotyk raczej w znikomym stopniu wpłynie na florę zarówno jelit jak i okolicy intymnej. Zewnętrznie mozna zakupić do smarowania na początek Clotrimazolum krem, jak nie pomoże można pomyśleć o innym kremie, a doustne tabletki są na receptę, więc potrzebna byłaby wizyta u lekarza. Pozdrawiam

      Usuń
  44. Witam
    Czy konieczne jest osłonowe podczas kuracji antybiotykiem do ucha - kropelkami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Nie ma takiej potrzeby. Jedynie przy doustnym przyjmowaniu antybiotyku. Pozdrawiam

      Usuń
  45. A jak to jest w przypadku konieczności przyjęcia dwóch leków, które trzeba wziąć na czczo?
    Chodzi mi konkretnie o Helicid i Broncho-Vaxom.
    Lekarz kazał dać Helicid na czczo rano, a Broncho-Vaxom przed obiadem, ale średnio mi się ten pomysł podoba ze zwględu na to, że syn będzie chodził do przedszkola w czasie kuracji i nikt mu leku przed obiadem nie poda, poza tym uważam, że będzie za mała przerwa po drugim śniadaniu (ok 2 godz).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Oba te leki można zastosować na czczo, z tym że najpierw może Helicid (pół godziny przed sniadaniem) a potem Broncho-Vaxom. Pozdrawiam i przepraszam za zwłokę w odpowiedzi!

      Usuń
  46. Witam biore antybiotyki na zab i dostalem tez oslonki na zoladek i kiedy je brac przed czy po antybiotyku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam 2 h po 1ej dawce antybiotyku albo pomiędzy dawkami, w połowie odstepu czasu między dawkami. Pozdrawiam

      Usuń
  47. Ja biorę od 4 dni bioprazol bio max, do jakiej grupy ten lek się zalicza??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Zalicza się ogólnie do grupy leków osłonowych na żołądek, a dokładnie jest to inhibitor pompy protonowej. Pozdrawiam!

      Usuń
  48. Witam proszę o poradę mam bakterię H-pylori do tego zmiany zapalne i lekarz przepisał mi ospamox 1000,metronidozal polpharma (nie podał dawkowania i nie wiem jak stosować) i controloc 20 do tego zestawu leków farmaceutka zaproponowała mi linex forte proszę mi podać jak powinnam przyjmować te leki które na czczo i jaki lek osłonowy czy linex czy może jakis inny z góry dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przepraszam za zwłokę lecz nie mialam możliwości odpisać wczesniej. Ospamox zgodnie z zaleceniem lekarza, pewnie 2x na dobę czyli w odstępie 12h, co jest bardzo istotne. Metronidazol 2x 2 tab.czyli co 12 h. Zatem Controloc 2x dziennie i pierwsza tab.na czczo 30 min.przed posiłkiem. Druga po ok 12 h ale jeśli to będzie 10 czy 8 tez moze byc. Ospamox i Metroinidazol można przyjmowac równocześnie. Linex wystarczy 1x dziennie, obojetnie rano czy wieczor ok 1 h po antybiotyku lub w okolicy obiadu, aby podac go w połowie odstepu czasu miedzy dawkami antybiotyku. Linex to dobry probiotyk. Pozdrawiam

      Usuń
  49. Witam,mi zostal przepisany antybiotyk penicylina i do tego polprazol czy to wystarczy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, do antybiotyku zaleca się probiotyk, który uzupełnia florę dobrych bakterii jelitowych- np. Linex forte, Dicoflor, Enterol itd. Polprazol nierzadko błędnie jest przez lekarzy zalecany. Chyba że Pacjent ma bakterie H.pylori wywołująca m.in.wrzody to wtedy zalecenie byłoby do przyjęcia.

      Usuń
  50. Witam czy lacidofil mogę stosować profilaktycznie na odbudowę flory bakteryjnej?jak je stosować. Czy są jakieś inne na odbudowę flory leki. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, może Pani jak najbardziej. Każdy probiotyczny preparat się nada bo flora jelit składa się z wielu szczepów. Jednak najlepsze wydają się być preparaty które zawierają rowniez pożywkę dla bakterii czyli tzw.synbiotyki np. Linex forte czy Multilac. Pozdrawiam

      Usuń
  51. Witam. Mam przepisaną azithromycin na rzekomą mycoplasma pneumoniae do tego osłonowo nystatyna i probiotyk. Moje pytanie kiedy brać tą nieszczęsną nystatyne przed czy po antybiotyku? Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nystatynę można razem z, przed lub po. Nie jest znana żadna interakcja, więc w mojej opinii nie ma znaczenia czas przyjęcia. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  52. Pytanie, mam zapalenie zatok, które się przeciąga. Lekarz internista kazał brać NLPZ, ibuprom np. Wziąłem dwa razy, ale źle sie nim czułem, strasznie mnie rozbolał żołądek w okolicy żeber. W gastroskopii miesiąc temu miałem stwierdzoną nadżerkę 3 mm i helicobacter pylori, które prawdopodobnie mam od dziecka. Odpuściłem wczoraj branie nlpz. Dziś rano byłem u laryngologa i zapisał mi Bioracef. Czy mogę go wziąć bez obaw o mój żołądek i jelita? To raz. Osłonowo w aptece dostałem multilac, ale napisane jest by brać go raz dziennie, najlepiej przed snem. Co jeśli będę chciał wziąć antybiotyk na drugi dzień rano? Czy jest jakis probiotyk, który można brać dwa razy dziennie, za każdym razem po antybiotyku? Z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      NLPZ faktycznie można odpuścić, bo nadżerka będzie się powiększać. Jeśli chodzi o Bioracef to dla żołądka powinien być bezpieczny, natomiast jak większość antybiotyków może zaszkodzić florze bakteryjnej jelit. Stąd prewencyjnie stosuje się w trakcie i po terapii antybiotykiem leki osłonowe. Jeśli chce Pan stosować częściej, to może jakiś preparat tradycyjny np. Trilac, Lacidofil, aczkolwiek przy zastosowaniu Multilacu 2 razy dziennie w odstępie 2 godzin od każdej dawki Bioracefu nie powinno się nic dziać. Pozdrawiam!

      Usuń
  53. biorę od 2 lat Isoptin 40 w tym roku na jesieni zaczoł mnie boleć żołądek czy to może być od tych tabletek lekarz mi przepisał Panzol i mam jeszcze Bioprazol co powinnam brać i czy Isoptin potrzebuje osłony.Biorę również często na migrenę ibuprofen czerwony na receptę może tu jest powód bólu żołądka. Pozdrawiam super strona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i dziękuję za miłe słowa :)
      Bardziej stawiałbym na ibuprofen jako źródło problemu z żołądkiem. Isoptin, czyli werapamil nie wymaga leków osłonowych, aczkolwiek należy go stosować po jedzeniu. Może wywoływać bóle brzucha, jak prawie każdy lek. Proszę pamiętać, że choroba wrzodowa najbardziej dokucza wiosną i jesienią, możliwe że u Pani się właśnie zaczęła ujawniać. Można te leki stosować, aczkolwiek nie oba naraz - proszę wybrać któryś z nich np. Panzol. Proszę przeczytać ulotkę Isoptinu - wchodzi on w interakcje z wieloma lekami oraz produktami spożywczymi np. sok grejpfrutowy. A jako lek pierwszego rzutu przy migrenie proszę spróbować paracetamolu. Pozdrawiam!

      Usuń
  54. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  55. Witam biorę pantoprazol , metronidazol + clarithomycin + metoclopramide , niestety skutkiem ubocznym są częste biegunki czy mogę stosować przy tym stoperan ? I czy potrzebne są probiotyki ? Czy wziąć probiotyki po kuracji antybiotykowej która kończę za 2dni . Wykryto u mnie helicobakter i refluks . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Zdaje się, że odpowiedzieliśmy już Pani w mailu :)
      Pozdrawiamy!

      Usuń
  56. Witam, wstyd mi się przyznać... ale zniszczyłam sobie żoładek poprzez picie octu jabłkowego który rzekomo miał mi pomóc schudnąc...i teraz mam ogromne problemy. Ciągła zgaga, ból w klatce piersiowej... wiem mam nauczkę ale czy mogę jakoś odbudować swój biedny żołądek ? co wybrać? pomóżcie jestem załamana!

    OdpowiedzUsuń
  57. Witam, jedyne co przychodzi mi aktualnie na myśl to picie aloesu. Powinien trochę złagodzić i pomóc. Jak coś innego wymyślę, to dam znać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  58. Witam, biorę metronidazol 3x2 i emanera 40 2x1 czy muszę brać probiotyk teraz czy dopiero po zakończeniu kuracji antybiotykiem?

    OdpowiedzUsuń
  59. Witam, obecnie lekarz przepisał mi metronidazol 3x2 i emanera 40 2x1 . czy podczas kuracji muszę brać probiotyk czy dopiero po jej zakończeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, można jak najbardziej w trakcie kuracji. Pozdrawiam

      Usuń
  60. Witam serdecznie,
    Mam dylemat "osłonowy". Lekarz przepisał mi antybiotyk Unidox Solutab (2 razy dziennie) a do tego kazała pić Biotyk raz dziennie. Farmaceutka poleciła mi brać Biotyk 2 razy dziennie 2 godziny po antybiotuku twierdząc, że tak będzie lepiej. Jednak na opakowaniu jest wyraźnie napisane, żeby brać go tylko raz dziennie.. Kiedy więc najlepiej pić osłonę Biotyk tak, aby było to bez szkody dla mnie i działania antybiotuku?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, najlepiej faktycznie 2 h po antybiotyku i spokojnie mozna 2xdziennie. Nie zaszkodzi, a jedynie może pomóc. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Mimo że na osłonie wyraźne napisano żeby nie przekraczać jednej tabletki?
      Pozdrawiam!

      Usuń
  61. Witam. Lekarz przepisał mi Amotaks na zap. górn. dróg oddechowych. Do tego kazał kupić jakąś osłonki. Zawsze po antybiotyku mam grzybicę jamy ustnej. Co konkretnie kupić by nie nabawić się tego dziadostwa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Dicoflor, Enteorol, Multilac to jedne ciekawszych produktów, które wystarczy 1x dziennie przyjmować i powinno być dobrze. Pozdawiamy

      Usuń
  62. Witam
    Lekarz przepisał mi Radosław 2 razy dziennie po jednej tabletce i kazał brać probiotyk 2 razy dziennie po 2 kapsulki. Czy to nie jest za dużo probiotyku? Kupiłam w aptece lactobifid w ulotce napisane jest 1 tabletka dziennie, a ja biorę 4 krotnie większą dawkę. Proszę o odp. Pzdr

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, probiotyku nie przedawkuje się więc można przyjmować więcej. Pozdrawiam

      Usuń
  63. Witam. Od 7 dni zmagam się z umiarkowanym bólem jelit połączonym z gorączka około 37,7 i brakiem apetytu, biegunkę mam dopiero od 3 dni czyli od rozpoczęcia kuracji antybiotykami o czym dalej. Niestety z racji świąt do swojego lekarza dostałem się dopiero trzy dni temu. Lekarz kazał mi brać nifuroksazyd 3*1 i Amoksiklav 2*1. Diagnozy dokładnie nie pamiętam, ale podobno wirus zaatakował mi jelita i powinienem ostro przebyć chorobę ale tak się nie stało z powodu niedoboru lub obecności jakichś bakterii w jelitach i teraz mecze się z tym już 7 dzień. Niestety od wczoraj mam także straszna zgagę, ale żołądek mnie nie boli. Lekarz odradzil mi brać ranigast max oraz Alugastrin, bo te leki mogą osłabić antybiotyk. Zamiast tego biorę Helides, dziś wziąłem już 2 tabletki ale nie czuję żadnej poprawy a od zgagi piecze mnie już przełyk (nie pamiętam żebym kiedykolwiek miał taką zgage) - zdaniem lekarza jest to spowodowane branymi lekami. Osłonowo biorę także probiotyk synbioti complex i pije zioła z suszonych owoców rokitnika, ale zioła na razie odstawilem bo gdzieś wyczytałem, że rokitnik jest dobry na żołądek ale z racji tego że jest kwaśny także może powodować zgage. Martwi mnie ta zgaga i brak konkretnej poprawy, cały czas mam gorączkę i bolą mnie jelita mało jem bo wystarczy że zjem kromke chleba a już się czuję pełny robi mi się także co jakiś czas niedobrze ale nie wymiotowalem, a to już 7 dzień. Dodam że byłem na usg narządów wewnętrznych i wszystko wyszło ok. Co robić? I kiedy ten Helides w końcu zacznie działać? Pozdrawiam Artur

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Pana historia brzmi poważnie. Helides będzie wpływał na antybiotyk podobnie jak Alugastrin i Ranigast, bo też zmniejsza kwasowość treści żołądka. Lepiej zastosować len w ziarnach, zalać i wypić w postaci tak jakby galarety, Gastrotuss czy syrop prawoślazowy. Skoro mimo braku antybiotyku gorączka nie ustępuje, może warto by udać się na wizytę do gastroenterologa, aby sprawdzić czy to nie jest poważniejszy kłopot z jelitami, który pojawił się nagle, bądź dopiero teraz się objawił. Może być też i tak, ze nie toleruj Pan antybiotyku. Jak zakończy Pan opakowanie to ze 2-3 dni proszę poczekać i ewentualnie gdy nic się nie zmieni, pomysleć o gastroenterologu. Proszę dać znać co dalej się będzie działo. Powodzenia!

      Usuń
  64. Witam, dostałam od lekarza recepte lek ospen1000 i nastatyne po dwie tabletki na dobe, okres leczenia to 15dni czyli po 30 tabletek, na bole reumatyczne, nie wiem ktory lek najpierw przyjmowac, z tego co przeczytałam to lepiej najpierw antybiotyk jako pierwszy, jako że pracuje na nocki w tym tygodniu 22-6 rano mysle czy nie przyjac najpierw ospen o 6 rano a o 8 nastatyne i znowu 16 nastatyne i o 18 ospen? Dobrze to rozumiem? Proszę o szybką odpowiedź, Pozdrawiam Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, moim zdaniem antybiotyk o 6 i 18 a nystatyne można 8 i 20 albo tylko zrobić 1h przerwy a i jak razem sie te leki przyjmie to tez nic sie nie stanie. Najistotniejsze to zachowac 12 h odstepu między dawkami antybiotyku. Pozdrawiam.

      Usuń
  65. Czy można przyjmować IPP oraz Debretinbz Tarivin jednocześnie. CZY PRZY CHOROBIE jelita wrażliwego mogę brać ten antybiotyk
    POZDRAWIAM ANIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, odpisałam w mailu na pierwsze pytanie. Ofloksacyna może, rzadko powodować zapalenie jelit. Jeśli pierwszy raz stosuje Pani ten antybiotyk to ani Pani, ani Ja nie przewidzimy jak Pani zareaguje. Pytanie na jakiej podstawie lekarz zapisał, ten a nie inny antybiotyk. Może Pani sprobowac przyjmowac, gdyby uznała Pani, ze jest coś nie tak, to należy odstawić. Przynajmniej na przyszłość będzie Pani wiedziała jak Pani organizm reaguje na ten antybiotyk. Pozdrawiam

      Usuń
  66. witam lekarz przepisał mi antybiotyk Azycyna 500 (podejrzenie zapalenia zatok+ból ucha) na 6 dni - w ulotce dawkowanie max 1500mg 3tabletki-trzy dni czy mogę rzeczywiście tak długo brać ten antybiotyk? dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, rzeczywiście standardowo przy ww.problemie stosuje się 500 mg przez 3 dni. Z innych wskazań leczenie trwa dłużej. Antybiotyk przyjmuje się tylko 3 dni, ale jego działanie trwa dalej jeszcze kolejnych kilka dni, stąd wydaje mi sie , że 3 dni są wystarczające. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  67. Witam, ginekolog przepisal mi flumycon(200mg przez 12 dni) jednak powoduje on u mnie efekt przeczyszczajacy i wzdecia.myslalam o symbiotyku aby wspomoc swoj uklad trawienny ale nie wiem czy to ma sens skoro stosuje sie go "tylko" przy antybiotykoterapii. co moglabym zastosowac aby zlagodzic swoje dolegliwosci? zastanawiam sie tez czy powinnam brac cos oslonowo na watrobe nawet jesli nie czuje bolu? dodam ze to druga seria tego leku po 10 dniach przerwy, stad moje obawy. bede bardzo wdzieczna za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, probiotyk można jak najbardziej, może pomóc na te dolegliwości. Jeśli nie przyjmuje Pani innych leków regularnie, ani nie spożywa często alkoholu to wątrobie nic nie będzie. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
    2. Ale jeśli ma Pani się zamartwiać można kupić Essentiale forte - lek z fosfolipidami sojowymi o udowodnionym działaniu regeneracyjnym i ochronnym.

      Usuń
    3. Probiotyk pomógł. Alkoholu nie piję, staram się dobrze odżywiać. Pozostały mi już tylko 4 kapsułki Flumyconu, więc postanowiłam nie martwić się o wątrobę... prawie, bo pozostało mi do połknięcia jeszcze 76 tabletek Vicebrolu(5mg), mając nadzieję, że szumy uszne, które pojawiły się po tym, jak ktoś na kilka dni przed Sylwestrem rzucił przy mnie petardę, zniknął. Nigdy nie przyjmowałam tak często leków, stąd moje obawy. W internecie zawsze łatwej spytać o radę, niż w aptece opowiadać o swoich dolegliwościach, choć przecież od tego są farmaceuci, aby pomóc i doradzić. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam ciepło! :)

      Usuń
    4. Cieszę się, że nasza podpowiedz pomogła. Pozdrawiamy ☺

      Usuń
  68. a dexak sl wymaga osłony ? mam wzjg i chyba zaczynam odczuwać skutki uboczne.Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, byłaby wskazana. Jest to lek z grupy Niesteroidowych leków przeciwzapalnych, dla których zaleca się osłonowe leki, szczególnie jesli nie doraźnie, a częściej lub dłużej są stosowane. Pozdrawiam

      Usuń
    2. bardzo dziękuję ;)

      Usuń
  69. Witam. Zaczęłam przyjmować Duomax. Mam silne zapalenie (połączone z bolem) uszu gardła nosa.. pytanie. Czy mogę również zażyć Dicloberl czy sam Duomax pomoże dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, oba leki można łącznie stosować, a Dicloberl zwalczy ból i pomoże w walce ze stanem zapalnym. Do antybiotyku można dołączyć probiotyk. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  70. Świetnie
    dziękuję za cenne rady. Dużo zdrowka wszystkim życzę

    OdpowiedzUsuń
  71. Witam
    mam pytanie o to czy np. jeśli wezmę rano lek osłonowy (np. omeprazol) to po jakim czasie można zażyć NLPZ.
    Lekarz zalecił mi brać osłonę ok 30-60 min przed posiłkiem (np. rano - śniadania) a NLPZ zaraz po posiłku. Zdarza mi się zapomnieć wziąć NLPZ rano stąp pytanie czy jesli chce wziac NLPZ wieczorem to czy mam drugi raz brac osłonę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jako osłonę przy NLPZ stosuje się 1x dziennie. Lek utrzymuje działanie przez całą dobę, stąd przyjęcie 1 x na dobę powinno być wystarczające. Pozdrawiam

      Usuń
  72. Witam serdecznie!
    Od 7 dni przyjmuje Gabapentyne (pierwsze 3 dni 1 raz 300mg, kolejne 3 dni 2 razy po 300mg i od dzisiaj 3 razy po 300mg). Na ulotce przeczytałam, ze lek może powodować zapalenie wirusowe, zapalenie gardła płuc, bóle pleców. Przyznam szczerze, ze nie rozumiem jak to możliwe. Od wczoraj kiepsko się czuję, jestem senna, mam problemy z równowaga, lekki ból gardła, dość uciążliwe bóle pleców, katar i ból zatok. Wszystko tak jak przy przyziebieniu. Biorę Groprinisin, polopiryne, ibum, scorbolamit. Jeżeli moje objawy to przeziębienie to czy powinno mi przejść po kilku dniach? A jeżeli objawy są spowodowane Gabapentyna to czy nie przejdzie mi dopóki będę przyjmowała ten lek? Czy w takim przypadku jest sens abym przyjmowała leki na przeziębienie? Mam jeszcze jedno pytanie. Wcześniej przyjmowała Amitryptyline. Na początku czułam się źle ale z biegiem czasu wszystkie objawy uboczne ustaliły. Czy przy Gabapentynie też się tak dzieje, ze kiedy organizm przyzwyczai się do lęku to skutki uboczne się zmniejszają? Łączę się na vulvodynie. Paskudna choroba ale niestety bardzo mało osób i niej wiem. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam i na wstępie bardzo przepraszam za zwłokę. Może to być faktycznie zbieg okoliczności i dopadło Panią przeziębienie, wtedy przyjmowane leki pomogą w ciągu kilku dni. Jeśli jest to skutek przyjmowania Gabapentyny, a przypuszczam, że tak, bo są to dość częste skutki uboczne wówczas nie ma sensu przyjmować ww. przez Panią leków, jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać, obserwować organizm. Jak Pani wspomniała może być tak, ze organizm przyzwyczai się i z czasem objawy te nie będą dokuczać, ale jest to kwestia indywidualna i sądzę,że minęło już kilka dni i już wszystko powinno było się wyjaśnić. Przykro mi, ze nie mogę podpowiedzieć nic ponad to co Pani napisała. Jest Pani dobrze zorientowana w temacie. Pozdrawiam, Ania
      P.S. Będę wdzięczna jeśli da Pani znać jak się Pani czuje.

      Usuń
  73. Witam,
    Czy do ETINTIS mogę przyjmować probiotyk Lacidofil? Jestem po kuracji antybiotykiem na anginę i chciałabym wzmocnić swoja odporność oraz odbudować florę jelit, czy one na siebie jakoś wpływają czy nie ma to znaczenia i można brać równocześnie?
    Będę wdzięczna za odpowiedź.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, może Pani przyjmować. Jeden preparat nie wpłynie negatywnie na drugi. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź a czy ENTITIS można brać wrazie gdyby w czasie kuracji konieczny byłby antybiotyk i podczas jego stosowania można jednocześnie brać ENTITIS? Oraz czy można przerwać kuracje wcześniej niż 3 miesiące bez skutów ubocznych? Czy trzeba stosować koniecznie do końca? Słyszałam opinie że na początku brania tego preparatu się cześciej choruje czy to prawda?
      Z gory dziekuje za odpowiedzi :)

      Usuń
    3. Można przyjmować równocześnie z antybiotykiem. Można przyjmować krócej, tylko czy wtedy działanie terapeutyczne utrzyma się jeśli kuracja nie była dokończona? A propos opinii, o których Pani wspomina, szczerze przyznam, że nie słyszałam. Pozdrawiam

      Usuń
  74. Witam, został mi wczoraj przepisany lek Cipronex na zapalenie pęcherza, dwa razy na dobę. Lekarz nic nie mówił o tabletkach osłonowych, ale z reguły farmaceuta proponował takie, gdy były potrzebne, wiec dopiero dziś wpadłam na to, że mogą być jednak potrzebne. Czy powinnam używać tabletek? Nie wpłyną na działanie leku? Albo na wynik badania moczu, które mam wykonać w piątek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przepraszam za zwłokę, można stosować probiotyk. Nie powinien wpłynąć na wynik badania moczu.
      Pozdrawiam

      Usuń
  75. Witam.Od 3 miesięcy zmagam sie z pieczeniem gardla. Laryngolog leczy mnie na refluks i biorę emanere 20mg od 2 miesięcy. Srednio to pomaga. Sa dni kiedy nie czuje pieczenia ale to zwykle 3 dni na miesiąc. Gastrolog twierdzi ze to nie refluks. Gastroskopia 6 miesięcy temu nic nie wykazała.teraz laryngolog kazał brac Emanere 2x20mg. Probiotyk biorę 3 miesiące regularnie. Jak długo można brać ta emanere?lekarz twierdzi ze latami. Pije siemie 2x dziwnie.Nie jem smażonego nie pije kawy.słodkiego prawie w ogóle czasem jakies drożdżowe ciasto lub keks,ponoc to można.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, czy podczas gastroskopii sprawdzano zakażenie Helicobacter pylori? Jeśli nie i jeśli faktycznie nie pomaga Emanera to osobiście przestałabym ją stosować. Nie znam póki c wytycznych jak długo można leki z tej grupy stosować, teoretycznie max okres stosowania wg ulotek to ok 4 tyg. Jednak z praktyki wynika, że Pacjenci latami stosują ,a lekarze latami przepisują te leki. W konsekwencji żołądek mniej wydziela kwasu żołądkowego i może okazać się,że bez tabletek trudno funkcjonować. W celu złagodzenia można poza siemieniem pić aloes z miąższem, syrop prawoślazowy. Czy stosuje albo stosowała Pani leki, w tym leki wziewne i czy pali Pani lub przebywa w towarzystwie osób palących?

      Usuń
  76. Witam. Mam zapalenie blony śluzowej żołądka helico bacter pyroli. Mam przepisane antybiotyki metronidazol 2x2 duomox 2x1 i oslone helicid 40. Tu moje pytanie, kiedy brać ten helicid 40 ? Przed antybiotykami czy po antybiotykach ? Czy w ogóle po 10 dniach kuracji antybiotykowej ? Bardzo proszę o odp... Ewela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten lek w przypadku eradykacji H.pylori nie jest formą osłony, a częścią terapii. Nie ma znaczenia jak się go stosuje, bowiem nie wpływa ani na działanie antybiotyków, ani na florę jelit bezpośrednio. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  77. Moja flora bakteryjna też została zachwiana po terapii antybiotykowej a dokładniej nabawiłam się infekcji intymnych.Było to dla mnie o tyle dziwne,że nigdy nie miałam z tym problemów.Ale niestety dopadło i mnie.Dzisiaj już nauczona doświadczeniem działam zapobiegawczo,profilaktycznie i raz na jakiś czas robię sobie kurację np.tygodniowym Lactovaginalem(bogaty w kwas mlekowy). Należy pamiętać też o przechowywaniu probiotyków w odpowiednich warunkach.

    OdpowiedzUsuń
  78. Wydaje. Partner ma zapalenie jelita grubego. Od roku bierze Asamax 500 3x2. Jakiś czas temu objawy choroby się nasiliły. Gastrolog przepisał mu Metypred 16 mg. Odkąd go bierze ma jeszcze częstsze wypróżnienia, dodatkowo ból brzucha na wysokości pęcherza. Czy jest możliwe że to od tego leku ? Czy może brać jakieś tabletki osłonowe ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, może mieć to związek z włączeniem Metypredu, ale najlepsza w tym wypadku byłaby konsultacja z lekarzem. Dla leków sterydowych jako takich nie stosuje się leków osłonowych, chyba,że na wątrobę. Pozdrawiam

      Usuń
  79. Dzień dobry.
    Mam przepisany lek od neurologa Gabapentin Teva na podejrzenie zapalenia nerwu trójdzielnego I gałązki, ale dodatkowo od pewnego czasu boli mnie kręgosłup lędźwiowy.
    Moje pytanie brzmi: Czy ten lek Gabapentin Teva mogę stosować razem w ciągu dnia z Diclac 150 duo , ponieważ nie dopytałem lekarza o to a jest to dla mnie ważne . Proszę o odpowiedź .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, może Pan przyjmować oba leki. Nie powinno nic się dziać. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  80. Witam serdecznie. Od 17 lutego zazywam ketanol100 co 6 godzin. Jestem po operacji obu nóg i mam założony aparat ilizarowa. W zaleceniach mam jak najwiecej sie poruszać ale bol jest na tyle nie do zniesienia że bez srodka przeciwbólowego się nie obejdzie. Czy lek osłonowy wystarczy zazyć raz dziennie czy lepiej dwa razy ? Jaką osłonę Pani mi doradzi ? Z góry dziekuje za informacje... Paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, domyślać się tylko mogę, że bardzo boli, ale lepiej byłoby zamienić Ketonal na inny lek przeciwbólowy, bezpieczniejszy dla żołądka. Dostępny bez recepty jest już deksketoprofen -Dexak, też skuteczny jako lek na ból. Można też 1x dziennie Ketonal i po 8-12 h Dexak. Jako osłonę można Bioprazol. Skoro minimum 2 x na dobę przyjmuje Pan lek przeciwbólowy to można przyjmować lek osłonowy też 2 x na dobę, dopóki leki na ból będą konieczne. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  81. WItam :) Doraźnie stosuję BiProfenid, jedną tabletke bna noc i wcale nie często. Jednak ostanim razem miałam nieprzyjemne odczucia i poprosiłam lekarza o osłonę. Przepisano mi Emanera20 teraz po lekturze ulotki jestem zdezorientowana, bo 1) mam wrażenie, ze to przesadny środek 2) nie wiem czy jeśli biorę doraźnie BiProfenid, tak samo mogę wziąć Emanera? PS Podziwiam Pani pracę i dziękuję za nią:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dziękuję za miłe słowa :)
      Emanera to lek z grupy, która stanowi najlepszą ochronę/osłonę przy lekach przeciwbólowych. Może Pani przyjmować lek bez większych obaw, np. kuracja może trwać 1-2 tyg., potem przerwa, jeśli nieprzyjemne odczucia powrócą to znów 1-2 tyg. skoro nie jest to regularne przyjmowanie BiProfenidu. Można też 1 miesiąc i przerwa - cyklicznie. Wszystko zależy co oznacza doraźnie - czy mimo wszystko jest pewna regularność czy zupełnie faktycznie w razie bólu. Pozdrawiam, Ania :)

      Usuń
  82. Witam.Od dwóch tygodni biorę antybiotyk Palin 2 tabletki dwa razy dziennie razem z probiotykiem multilac na silne zapalenie pęcherza.Od dwóch dni pobolewa mnie prawa strona brzucha,myślę,że to od wątroby.Kupilam sylimarol vita 150. jak dawkowac? Usg brzucha wyszło ok, wątroba i inne narządy w normie. czy w trakcie antybiotykoterapii mogę zażywać olej z czarnuszki? Czytałam o jego cudownych właściwościach. Jak go przyjmować? Pozdrawiam, Asia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ból może również pochodzić od żołądka, gdyż Palin może podrażniać śluzówkę. Olej z czarnuszki naszym zdaniem można stosować w czasie antybiotykoterapii, powinien nawet wzmocnić działanie przeciwbakteryjne. Odnośnie dawkowania to olej z czarnuszki 1-2 łyżeczek dziennie, przed posiłkiem, natomiast Sylimarol 2x po jednej tabletce dziennie, po posiłku. Pozdrawiamy!

      Usuń
  83. Witam proszę mi powiedzieć które tabletki są lepsze na zatoki (syn kiedyś chorował na zatoki)asinux czy sinupret z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Ja raczej stawiam na leki, stąd proponowałabym Sinupret. W mojej opinii dobry i sprawdzony produkt.
      Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  84. Witam. Biorę Nimesil 2g dwa razy dziennie Czy mam stosować przy tym probiotyk, jak tak to jaki byłby najlepszy. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, do Nimesilu stosuje się Inhibitory Pompy Protonowej, czyli np. Bioprazol, Ortanol. Probiotyk to osłona jedynie do antybiotyku. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  85. Czy moge przyjmowac Emanerę razem z Cipronexem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, pod względem interakcji między tymi lekami to nie ma przeciwwskazań, natomiast jeśli pytający miał na myśli, ze Emanera ma służyć jako lek osłonowy do Cipronexu to nie ma to sensu, bo do antybiotyków oraz innych leków zwalczających bakterie używa się w tym celu probiotyki, czyli np. Dcoflor, Enterol ,Lakcid, Trilac i inne. Należy pamiętać by zachowywać ok 2 h odstępu między Cipronexem a probiotykiem.

      Pozdrawiam, ANia

      Usuń
  86. Witam
    Czy istnieje jakis dobry specyfik na odbudowe sluzowki zoladka. Pisaliscie o aloesie, czy cos jeszcze moze sie pojawilo?
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie mówię, ze nie ma, ale Ja nie kojarzę gotowego produktu stosowanego w tym celu. Poza aloesem można pić Olej lniany - bardzo dobrze wpływa na błony śluzowe, w tym śluzówkę żołądka. Olej z rokitnika stosowany jest w stanach zapalnych przewodu pokarmowego, więc też można. Na pewno pite regularnie zioła pomogą: korzeń/liść prawoślazu, nasienie Kozieradki, korzeń Lukrecji, nasiona lnu, ziele krwawnika. Przepisy na maceraty/napary powinna Pani znaleźć na stronach rozanski lub luskiewnik. Postaram się napisać na ten temat, ale nie mogę obiecać, ze w ciagu najbliższych dni. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  87. Jaka osłonę zastosować na żołądek do Pradaxy,gdyż jej zażywanie powoduje palenie w żoładku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, według wskazań producenta odpowiednie powinny być Inhibitory Pompy Protonowej, tj. Bioprazol, Controloc control, Ortanol i inne dostępne bez recepty. Nie wykazano by leki te wpływały na leczenie lekiem Pradaxa. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  88. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  89. Witam serdecznie. Czy jeśli biorę antybiotyk Dalacin 3 razy dziennie, to osłonowy Biotyk też powinnam brać po każdej dawce antybiotyku? Czy wystarczy jedna tabletka Biotyku dziennie?

    OdpowiedzUsuń
  90. Witam serdecznie,
    Biorę antybiotyk Dalacin 3 razy dziennie. Farmaceuta zaproponował mi Biotyk osłonowo. Czy powinnam brać Biotyk do każdej dawki antybiotyku 3 razy dziennie, czy wystarczy jedna tabletka dziennie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, przy stosowaniu antybiotyku 3 x dziennie probiotyk można stosować 1-2 x dziennie. Nie ma potrzeby 3 x, ale proszę pamiętać o odstępie 2h. Wygodniej pewnie byłoby stosować Dicoflor lub Enterol lub ich tańsze odpowiedniki, które można równocześnie połknąć z tabletką/kapsułką antybiotyku. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  91. Witam mam pytanie często a właściwie zawsze przed miesiączką (dodam że mam 40 lat)mam tak zwane pryszcze na brodzie czy w związku z tym warto zażywać witaminy DORMIN mam też czasami zmiany na dłoniach na wewnętrznej stronie lekarka jakiś czas temu przepisała mi na te zmiany na dłoniach maść dermovate a w internecie wyczytałam że dormin jest też na problemy skórne.Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, myślę, że lepiej niż Dromin powinna sprawdzić się Herbata z Wierzbownicy na zmiany na brodzie i na żuchwie ewentualnie. Co do preparatu Dromin można spróbować, ale trzeba by co najmniej 2 miesiące przyjmować i jeśli po tym czasie nie będzie oczekiwanego efektu, tzn. że nie będzie po nim poprawy. Jakiego typu są to zmiany na dłoniach? Maść Dermovate pomoże doraźnie, nie powinno się jej stosować dłużej niż 14 dni podczas jednej terapii. Ciekawymi i niedocenianymi produktami do stosowania na skórę są maści Dermobon i Apibon. Warto spróbować. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  92. Brałem przez tydzień czasu emanere IPP czyli esomeprazolum 40 mg dwa razy na dobę po 7 dniach raz na dobę. Czy przekroczyłem dopuszczalne dawki? Jakie są tego skutki. Mnie wszystko w brzuchu i w przelyku bolalo po kazdym posiku. Wydaje mi sie ze lekarz zle mi to przepisal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nie sądzę,żeby Pan przekroczył dawki. Podczas przyjmowania tego leku zdarzają się działania uboczne w postaci bólu brzucha, wzdęć, nudności czy wymiotów. Możliwe, ze zwyczajnie Pan nie toleruje leku jakim jest esomeprazol. Może się okazać, że lepiej Panu odpowiadałby pantoprazol lub omeprazol, dostępne bez recepty w mniejszych dawkach albo nie toleruje Pan w ogóle tej grupy leku, trudno mi stwierdzić jesli pozostałych Pan nie stosować nigdy przedtem. a jaką dolegliwość dokładnie Panu została Emanera przepisana, może zaradzimy coś innego? Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  93. Jak zażywać eutyrox i polprazol? Oba mają być na czczo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oba na czczo najlepiej, w 15 min odstępie jeśli to możliwe.

      Usuń
  94. Witam! Od jutra mam przyjmować po raz pierwszy Trexan 15 mg 1xtyg(piątek) w zw z ŁZS (jestem nadal diagnozowana, występują objawy + zmiany na skórze)oraz Acidum Folicum 15mg (niedziela), chyba na czczo-nie pamiętam, czy tak należy przyjmować? I jeszcze pytanie, czy powinnam zaprzestać smarowanie zmian skórnych dotychczasowymi maściami: Diplorene, Lorinden i odstawić Vit C? A co z ekspozycją na słońce, unikać czy mogę się wystawiać, zawsze pomagało na zmiany skórne. A może jeszcze podpowiedź jakimi ew ziołami osłaniać żołądek - z ulotki wyczytałam że Trexam to lek raczej agresywny. Będę wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam T

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Lek powinien być przyjęty rano na czczo, bezpośrednio przed jedzeniem, tego samego dnia w każdym następnym tygodniu, czyli u Pani w piątki. Według mojej wiedzy kwas foliowy powinno przyjąć się następnego dnia rano, czyli w sobotę w tym przypadku. Kwas foliowy zazwyczaj przyjmuje się rano, ale nie są mi znane ścisłe wytyczne jakoby przyjęcia leku pora miała wpływ. Rzadko ale może pojawić się nadwrażliwość po ekspozycji na słońce, wiec lepiej nie wystawiać się celowo na dłuższy czas, zwłaszcza w porze takich upałów, jakie teraz trwają. Wydaje mi się, ze nie ma potrzeby odstawiać środków zewnętrznych. Lekiem osłonowym do metotreksatu jest kwas foliowy, lek co prawda może powodować dyskomfort w obrębie jamy brzusznej, ale nie stosuje się tutaj zadnych środków, nie "uszkadza" błony śluzowej. Nie zalecam stosować żądnych środków, nawet ziół bez konsultacji z lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  95. Witam proszę mi doradzić co lepsze na wypadanie włosów biotebal czy dromin a może mogła by Pani zaproponować coś skutecznego proszę też o dawkowanie.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, w mojej opinii Biotebal będzie lepszy, przyjmuje się 1 x na dobę. I warto od niego zacząć. Z innych doustnych produktów Ja sobie cenię: H-Pantoten, Merz-special czy Revalid. Jesli chodzi o produkty od zewnątrz: szampon Dermena, wcierki Jantar lub Loxon płyn. Efektu należałoby się spodziewać po kilku tygodniach stosowania. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  96. Jakie skutki uboczne wywołują leki osłonowe IPP? Biorę je co najmniej 10 lat. Ostatnio czytałam, że przyczyniają się do choroby Alzheimera.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, 10 lat to bardzo długo. Najczęstsze skutki uboczne, które mogą zaobserwować Pacjenci to bóle głowy i bóle brzucha, nudności, biegunka itp. Gdy IPP są przyjmowane ponad 3 miesiące może dojść do obniżenia poziomu Magnezu - zmęczenie, mrowienie kończyn, skurcze mięśni. Gdy stosuje się je ponad 1 rok wzrasta ryzyko złamań kości biodrowej, nadgarstka czy kręgosłupa, ale to dotyczy szczególnie starszych Pacjentów. Dodatkowo leki te zmniejszają wchłanianie witaminy B12, a tą właśnie witaminę należy suplementować by chronić się przed rozwojem lub spowalniać rozwój np. choroby Alzheimera. Nie kojarzę innego związku z chorobą Alzheimera, ale będę szukać artykułów na ten temat.
      Bardzo ciekawym produktem, alternatywnym dla IPP jest neoBioanacid, rewelacyjne efekty, bardzo pochlebne opinie Pacjentów i mimo nienjalepszego smaku i wysokiej ceny warto spróbować tego preparatu. Inne środki zamiast IPP: aloes, siemie lniane, olej lniany, Olej rokitnikowy. Warto zamienić IPP na jeden z ww. specyfików. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
  97. Witam, od niedawna biorę olfen uno, flexove oraz dobenox. Jakie leki osłonowe powinnam brać? Lekarz żadnych mi nie przepisał, a do póki nie pojawiły się problemy, nawet mi przez myśl nie przeszło, że jakieś są potrzebne....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, a jakie są objawy? Jedynie do leku Olfen widziałabym potrzebę przyjmowania leku osłonowego, którym byłaby grupa IPP, czyli Bioprazol Bio, Ortanol max, Controloc control. Najlepiej rano, na czczo 1 kapsułka.

      Pozdrawiam, Ania

      Usuń
    2. boli mnie żołądek, mam skurcze w dole brzucha jak przy okresie i bola mnie mięśnie nóg, mam również silne skurcze mięśni nóg, ale to chyba nie jest z tym związane.... tyle zauważyłam dotychczas...

      Usuń
    3. zapomniałam dodać, że również mam bardzo przesuszoną skórę, zwłaszcza lekko powyżej kostki, gdzie skóra wręcz mi się złuszcza...

      Usuń
    4. Bóle i skurcze w obrębie żołądka, brzucha mogą byc zwiazane z przyjmowaniem leku Olfen i tutaj proponuje jw. Jednak każdy lek moze wywoływać objawy tj.ból brzucha,nudności, wymioty itp.oraz ze strony skóry ale na ogół jest to wysypka i świąd. Moze Pani na kilka dni odstawic Dobenox i Flexove i zobaczy Pani czy nie będzie lepiej. Mozliwe ze nie toleruje Pani glukozaminy albo tej formy wapnia albo jest to zwyczajny zbieg okoliczności. Pozdrawiam Ania

      Usuń
  98. Witam lekarz na spuchniecie od zęba przepisał mi delacin c i nestatyne które mam brać trzy razy dzienne czy to bezpieczne bo z ulotki wynika że oby dwa to antybiotuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to poprawne zalecenie. Antybiotyk ma uporać sie z infekcja która zwiastuje opuchlizna a Ntstatyna ma zapobiec grzybicy. Jak zwalczymy bakterie to w ich miejsce lubia wkroczyc grzyby chorobotworcze. Stąd Dalacin i Nystatyna. Pozdrawiam

      Usuń
  99. Dzień dobry ☺ Przy przyjmowaniu leków Movalis i Structum jakie leki osłonowe powinnam stosować ? I czy lepszą alternatywą bylby wspomniany przez Panią Neobioanacid ? Pozdrawiam serdecznie Małgorzata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, w tym przypadku odpowiednie będą leki z grupy IPP. Dostępne bez recepty: Ortanol Max, Bioprazol Bio, Controloc Control, które przyjmuje się na czczo, 30 minut przed posiłkiem. Neobioanacid nadaje się raczej kiedy wystąpią konkretne objawy, ale nie jako preencja. Pozdrawiam, Anna Woźniak

      Usuń
  100. Witam! Mam wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Brałam sterydy - Medrol. I Asamax( ten biorę cały czas). I brałam wtedy Multilac. Przeszło mi na krótko, potem choroba wróciła - zaostrzenie. Teraz biorę znowu sterydy - Cortiment MMX i lekarz nie przepisał mi żadnych leków osłonowych. Czy do sterydów są w ogóle potrzebne leki osłonowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, Multilac czyli probiotyk jest wskazany, aby wspierać fizjologiczną florę jelit i aby proces trawienia, dalej proces wypróżniania przebiegał sprawniej. W przypadku leków sterydowych najlepiej przyjmować leki z grupy IPP, bo leki te mogą podrażniać błonę śluzową żołądka. Najlepiej w tej kwestii skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Pozdrawiam, Ania

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :)

      Usuń